Skip to main content

Ja, gewoon ademhalen.

Weet jij wat jouw manier van ademhalen is?

Gewoon in en uit zou je zo denken… en toch zit er een hele wereld achter ademhaling. Het begint al bij de bewustwording of je (meestal) door je neus of door je mond ademt. En dan denk je misschien wat zou dat voor verschil maken?

Er zijn vele voordelen op te noemen waarom neusademhaling de voorkeur heeft boven mondademhaling.

Om dit zichtbaarder te maken, vraag ik je om misschien iets geks te doen en buiten je comfortzone te stappen ;). Stel je nu, op dit moment dat je dit leest, eens voor dat jij je longen bent en de lucht die je aangevoerd krijgt, is heerlijk verwarmd, bevochtigd, gezuiverd van stofjes en micro-organismen en is gekeurd, zodat je informatie hebt over de kwaliteit van de ingeademde lucht.

Nu stel je je longen nog een keer voor en dan krijg je lucht aangevoerd die koud is of juist heel warm, droog, vervuild met micro-organismen en je weet niet hoe de kwaliteit is van de lucht die je aangeleverd krijgt.

Zo is het voor je longen wanneer je door je neus ademt of zoals in de tweede optie door je mond.

Er is nog meer wat neusademhaling je kan brengen en waar mondademhaling in te kort schiet.

  • Adem zo veel mogelijk door je neus. Dit stimuleert een beter adempatroon.
  • Neusademhaling stimuleert een ademhaling waarbij je je middenrif gaat gebruiken.
  • Door rustig via de neus te ademen stimuleer je de Nervus vagus. Dit is een ontzettend belangrijke zenuw en helpt je om te ontspannen.
  • Wanneer je door je neus ademt, produceren de sinussen (bijholten) stikstofmonoxide (NO). Dit zegt je misschien niets, maar dit is positief. Stikstofmonoxide zorgt er namelijk voor dat de wanden van je bloedvaten zich ontspannen en verbreden waardoor de bloedcirculatie bevorderd wordt.
  • Je neus is een zelfreinigend orgaan, wat eigenlijk best bijzonder is. Voor je tanden heb je een tandenborstel nodig, voor je haren shampoo, maar je neus doet het allemaal zelf. Zonder deze zelfreinigende functie zouden stof, koolstof en bacteriën moeiteloos je lichaam binnendringen. Via het schoonmaaksysteem van de neus wordt 95% van dit soort viezigheid weggefilterd en onschadelijk gemaakt. In het slijmvlies van je neus zijn trilhaartjes ingeplant en zij voeren een ritmische golfbeweging uit. Op deze manier worden vuildeeltjes constant door het slijmvlies opgevangen en vervolgens door de trilhaartjes, samen met het slijm, naar de achterkant van je keel gebracht, doorgeslikt, en vernietigd door de zuren in je maag.

Eén reden staat echter nog niet in dit rijtje vermeld en dat is misschien wel de meest logische… Via de neus is de meest natuurlijke manier van ademhalen!

 Nu daag ik jou uit om eens op te letten op welke manier jij ademt en ook of je verschil merkt als je de andere manier probeert.

Succes er mee en als je zin hebt mag je een reactie geven.